Σελίδες

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ο Αλχημιστής του Στοιχήματος:Βρίσκοντας τον άνθρωπο με το άχαστο σύστημα για το στοίχημα




Ας πάρουμε ένα σενάριο:Σε κάποιο ιδανικό παράλληλο σύμπαν όπου οι πιθανότητες εφαρμόζονται το ίδιο,τόσο στους μεγάλους ,όσο και στους μικρούς αριθμούς (π.χ 1 απο τις 2 ρίψεις νομίσματος θα είναι πάντα π.χ γράμματα ) ,οι μπουκμέηκερς δεν εφαρμόζουνε γκανιότα στις αποδόσεις τους και οι αποδόσεις οποιαδήποτε στιγμή (και όχι λίγο πριν την έναρξη του στοιχηματικού γεγονότος) ειναι ίσες με την πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης και άρα ποτέ δεν μεταβάλλονται.

Προσπαθούμε να βρούμε τον άνθρωπο με το άχαστο σύστημα για το στοίχημα.Τον άνθρωπο εκείνο που πέτυχε στην αναζήτηση του και σε αντίθεση με τους Αλχημιστές του Μεσαίωνα,κατάφερε να μετατρέψει το καθε ορυκτό πανω σε αυτή τη γη σε χρυσάφι...Κατάφερε να μετατρέψει το καθε ποντάρισμά του σε κέρδος...Ενα συγχρονο  Αλχημιστή για το στοίχημα...

Κανουμε εναν διαγωνισμό γι αυτόν το λόγο και δηλωνουν συμμετοχή σε αυτόν 100.000 ατομα.
Ο στόχος ενας:Να 10πλασιάσουν το αρχικό τους ποντάρισμα (ειτε παιζοντας παρολι,είτε μονά) ,τις περισσότερες δυνατές συνεχόμενες φορές χωρις να χάσουν και στο τέλος να μείνει ο καλύτερος...Δεν θα χωρα αμφιβολία πλέον...Αυτός που θα μείνει θα ειναι ο πραγματικός Αλχημιστης του στοιχήματος με το άχαστο συστημα στην επιλογη των πονταρισματων του!


Στον πρώτο γύρο του διαγωνσμού ολοι οι συμμετεχοντεςκάνουν τα πονταρίσματα τους σε όποια ποδοσφαιρικά γεγονοτα επιθυμούνε,αρκεί είτε με παρολί είτε με μονή απόδοση να 10πλασιασουν το αρχικό ποσό.
Επειδή ήμαστε στο παραλληλο ιδανικό σύμπαν της πρώτης παραγράφου και ισχυει οτι ισχυει τοσο για τους μπουκμεηκερς όσο και για τις πιθανότητες των αποδοσεων οποιαδηποτε στιγμή,όλα τα πονταρίσματα γίνονται σε συνολική απόδοση 10.00 ,δημιουργούμενη ειτε με παρολι πολλών αποδόσεων,ειτε με μονά.
Η παραπάνω απόδοση εκφράζει πιθανότητα 1/10,00=10% και ετσι με τους νομους του σύμπαντος της 1ης παραγράφου, απο τα π.χ τα 10 πονταρίσματα σε αποδοση 10, το 1 θα είναι κερδισμένο.
Απο τους 100.000 διαγωνιζόμενους λοιπόν οι 10.000 περνάνε στον επόμενο γύρο.

Στον 2ο γυρο του διαγωνισμου επαναλαμβάνεται η ιδια διαδικασία για τους 10.000.
Οι 1.000 περνάνε στον επόμενο γύρο.

Είμαστε στον 3ο γυρο του διαγωνισμού και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασια για τους 1.000
Οι 100 περνάνε στον επόμενο γύρο

Ειμαστε στον 4ο γύρο του διαγωνισμού.Απο τους 100 ,οι 10 καταφέρνουν να 10πλασιάσουν το ποντάρισμά τους για 4η συνεχόμενη φορα!Ηδη ειναι απιστευτο και ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε...Αλλα όχι!Ο στόχος ειναι ενας...Ψάχνουμε να βρουμε τον καλύτερο εκει έξω!

5ος γυρος.Οι 10 συμμετεχοντες που έχουν μείνει ποντάρουν ,οπως έκαναν και στους υπόλοιπους γύρους σε απόδοση 10.00, ώστε να 10πλασιάσουν το ποντάρισμά τους.
Ενας απο τους 10 τα καταφέρνει!

Επιτέλους τον βρήκαμε!Βρηκαμε τον Αλχημιστή του στοιχήματος με το άχαστο σύστημα στην επιλογη των πονταρισμάτων του!
Πως θα μπορούσε να ειναι διαφορετικά άλλωστε?
Δεκαπλασίασε 5 φορες σερί τα αρχικά του πονταρίσματα και αναδείχτηκε μέσα απο 100.000 συμμετέχοντες.
Ειναι σιγουρα αυτος!

Ο νικητής μας ,περιμένει τώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα έχει πλήρη αγωνιστική δράση και πλέον ετοιμάζεται να 10πλασιάσει για άλλη μια φορά τα χρήματα του.Πονταρει στην αποδοση του 10.000 και τον ακολουθει και αρκετός κόσμος που θεωρεί οτι εχουμε να κάνουμε ενα χαρισματικό παίχτη και αυτή τη φορά τόσο ο ίδιος ,οσο και οι ακόλουθοι του πονταρουν αρκετα παραπάνω χρήματα.
Το στοίχημα χάνει...
To ξανα κάνει και το ξανακάνει ...Τα στοιχηματα του χανουνε...Ανθρακες ο θησαυρος.
Τα πάντα ήταν τυχη! Αρκετή,αλλά τύχη!

Είναι δυνατόν?

Βεβαίως και είναι ...Μια στις 100.000 κάτι τετοιο φυσικά μπορεί να γίνει.
Το  φαινόμενο του διαγωνισμού ονομάζεται Survivorship bias.




Μάλιστα το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάστηκε σε όλο του το μεγαλείο στη σειρά  The System (που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεζουμέ στο βίντεο του τέλος του πόστ),οπου ο ταχυδακτυλουργός,αν και λιγο αδοκιμο καθώς δεν περιγραφει ακριβως την αγγλικη εννοια (illusionist),Derren Brown έκανε εναν ποιο λάιτ διαγωνισμό ,στα πρότυπα που περιέγραψα ποιο πάνω:
Μάζεψε 7776 άτομα,τα χωρισε σε έξι γκρουπ οπου πόνταραν σε ιπποδρομίες 6 αλόγων και αντιστοιχα όσοι προεβλεπαν τον νικητη της ιπποδρομίας περνούσανε στην επόμενη φάση.
Στο τέλος έμεινε μονο μια γυναίκα με το όνομα Καντισα όπου και έχασε το τελευταίο της ποντάρισμα...
Βεβαια το τρικ στο παραπάνω σοου ηταν πως ο ίδιος ο δημιουργός του διασφάλιζε πως οι επιλογές σε καθε αγωνα στο καθε γκρουπ θα ηταν ολες σε διαφορετικά αλογα ,ετσι ωστε να υπάρχει πάντα ενας νικητής (μια και δεν ημαστε στο ιδανικό παράλληλο συμπαν του αρχικού διαγωνισμου που περιέγραψα ποιο πάνω).

Βγάζοντας κάποια συμπεράσματα.

Η τυχη που ενδεχομένως μπορεί να εχει κάποιος παίκτης σε εναν ανάλογο διαγωνισμό του πρώτου μέρους του πόστ στο δικό μας σύμπαν,που ειναι αρκετά ποιο άδικο  όσο αφορά τις πιθανότητες,τις αποδοσεις και την γκανιότα στους μπουκμέηκερς ,σαφώς μπορει να υπάρξει.Θα χρειαστούμε απλά ενα πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.
Το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει.Η τυχη είναι εκεινη που καθορίζει τον νικητή.
Ο λόγος?
Το πλήθος των πονταρισμάτων του διαγωνισμού (μόλις 5 ) δεν ειναι ικανό ώστε στο δικό μας αδικο συμπαν να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα,ως προς την ικανότητα εκεινου που ποντάρει κα αν όντως διαθέτει κάποιο πλεονέκτημα ενατι της στοιχηματικής αγοράς.

Οποτε τι γινεται σε αυτην την περίπτωση?
Πως βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα εαν ο παίκτης είναι πράγματι ικανός και άρα μακροπρόθεσμα κερδοφόρος ή απλά τυχερός?
Η απάντηση είναι μία:Μεσω του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πονταρισμάτων.
Ενας παίκτης με 1.000 πονταρίσματα σε αποδοσεις του 2.00 και yield ενα ας πουμε 10%,να είστε σίγουροι πως μαλλον ξερει τι κάνει και ειναι αρκετά ποιο ασφαλές να ακολουθησουμε τις επιλογες του, απο το να ακολουθήσουμε ενα παίχτη με yield 30% σε 100 πονταρίσματα σε αποδοσεις  επισης του 2.00.
Οσο αυξάνεται ο αριθμός του δείγματος των πονταρισμάτων,τόσο ελλατώνεται ο παράγοντας τυχη.
Αυτό να το χετε κατα νού ,οταν διαβάζετε ή ακούτε απο κομπογιαννίτες του στοιχήματος που εκμεταλλευόμενοι ενα τυχερό σερί τους,κοκορεύονται οτι βρήκανε το άχαστο σύστημα και την κότα που γεννάει τα χρυσα αυγά.
Στο στοίχημα σε αντιθεση με αυτό που γίνεται στην πραγματική ζωή στην Ελλάδα,δεν εχει εφαρμογή το :"οτι δηλώσεις είσαι".
Στον αξιοκρατικό κόσμο του στοιχήματος και των αριθμών,εχει εφαρμογη:"Εισαι,εφοσον το αποδείξεις".
Much better i think...

Οσο για τον τυχερό του -φανταστικού- διαγωνισμού του πρωτου μέρους του πόστ...Αν διαχειριστεί σωστά την τύχη που είχε στο παρελθόν ,μάλλον δεν θα έχει οικονομικό πρόβλημα στην ζωή του.Ο σωστός τρόπος της διαχείρισης?
Να αποδεχτεί οτι η επιτυχία του ηταν προιον  τύχης και να μην ξαναπαίξει σοβαρά στοίχημα!

Derren Brown - The System

1 σχόλιο:

  1. Χαίρομαι που βρήκες το αρθρο ενδιαφέρον και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή