Αφίσα της ταινίας Moneyball |
Στην ταινία Moneyball που προβλήθηκε το 2011 ,το σενάριο ,το οποίο βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα,ήταν το εξής:Ο general manager της ομάδας baseball του Όκλαντ,Billy Beane,προσπαθεί μέσω στατιστικών ,computer data και υπολογιστικών αλγόριθμων ,να βρεί και να αποκτήσει τους κατάλληλους παίκτες ώστε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα,με σχετικά μικρό budget, που θα κάνει πρωταθλητισμό ,συναγωνιζόμενη τις πιο πλούσιες ομάδες του πρωταθλήματος.
Το concept της ταινίας, που όταν προβλήθηκε είχε κάνει αίσθηση ,φαίνεται οτι βρήκε εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο:συμβαίνει στην Δανία και συγκεκριμένα στην ομάδα της Μιντλαντ!
O 32 χρονος Rasmus Ankersen, στον ρόλο του ήρωα της ταινίας moneyball ,που ανέλαβε ως πρόεδρος την Μιντλαντ πριν 9 μήνες,έχει εφαρμόζει στην διοίκηση του συλλόγου αποφάσεις που προκύπτουν απο την ανάλυση στατιστικών δεδομένων.
Μέσα απο αυτά τα στατιστικά δεδομένα και τους αλγόριθμούς τους,που παρέχουν οι data analysts που προσέλαβε στον σύλλογο,βασίζονται οι μεταγραφές υποτιμημένων παικτών στην μεταγραφική αγορά,που όμως έχουν «κρυμμένα» ποιοτικότατα χαρακτηριστικά που προκύπτουν απο τα αριθμητικά δεδομένα τους.
Το προπονητικό τιμ της ομάδας επίσης ενημερώνεται με τον ίδιο τρόπο,τόσο για την στατιστική αποτίμηση των παιχνιδιών που διενεργήθηκαν ,όσο και για τα παιχνίδια που η ομάδα θα δώσει στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Μιντλαντ Rasmus Ankersen |
Τα αποτελέσματα μέχρι του πειράματος,μέχρι στιγμής είναι εκπληκτικά.
Η Μιντλαντ βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος Δανίας,αφήνοντας δεύτερη με διαφορά 11 βαθμών ,το παραδοσιακό μεγαθήριο της χώρας ,Κοπενγχάγη.
Παρά την εντυπωσιακή συγκεκριμένη επίδοση,ο Rasmus Ankersen φαίνεται να προσγειώνει κάπως τα πράγματα,καθώς δηλώνει:"Σύμφωνα με το μαθηματικό μας μοντέλο,η διαφορά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη.Σταθήκαμε σε κάποιες περιπτώσεις τυχεροί,ενώ η Κοπενγχάγη στάθηκε άτυχη.
Δεν είμαστε ακόμα τόσο καλοί.Θα είμαστε ,όταν το πεί το μαθηματικό μας μοντέλο"!
Ισως το πείραμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Μιντλαντ,αποτελέσει σημείο αναφοράς στο μέλλον για το ποδόσφαιρο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η επαναστατική προσέγγιση που έχει επιλέξει η διοίκηση του συλλόγου ,θα δώσει μια ώθηση στην επιπλέον στατιστική ανάλυση του ποδοσφαίρου,που σε σχέση με άλλα αθλήματα,είναι ουραγός σε αυτό τον τομέα.
Όσοι αγαπάμε το αναλυτικό ποδόσφαιρο,οι ευχές μας στην Μιντλαντ για κάθε επιτυχία σε αυτό το πείραμά της!
edit 31/3/2015:Για το θέμα έγραψε επίσης ο Αρισταγόρας στο lostrebetstories.blogspot.gr όπου σε έρευνά του για τον ιδιοκτήτη της ομάδας απο την Δανία ,έπεσε πάνω στον επαγγελματία παίκτη του στοιχήματος (!) Μάθιου Μπέναμ ,όπου λίγο πολύ κάτι ανάλογο είχε κάνει με την Αγγλική Μπρέντφορντ στο παρελθόν!Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην εξαιρετική του δημοσίευση.
Πολυ ωραιο αρθρο ρε μαν! Δανειζομαι κομμάτια για να γραψω και γω κατι πάνω σ'αυτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήKeep up with the good job!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως έγραψα και στο σχόλιο μου στο blog σου,η δημοσίευση σου πλέον δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην Μιντλαντ.
Οπότε γίνεται edit η παρούσα με λινκ προς την δικιά σου ώστε ο αναγνώστης να έχει πλέον όλες της πληροφορίες γύρω απο το πειραμα της Μιντλαντ.