Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αναλογία των Σουτ και οι πιθανότητες Νίκης-Ισοπαλίας-Ήττας για την γηπεδούχο ομάδα









Σε ενα ποδοσφαιρικό παιχνίδι ένα απο τα πιο σημαντικά στατιστικά ,ίσως το σημαντικότερο μετά τα γκόλ, είναι τα σούτ (ή χρησιμοποιώντας ποιο ακριβή ορολογία,στην ουσία οι τελικές προσπάθειες,καθώς αναφέρομαι και για τις κεφαλιές) για τις 2 ομάδες.
Ο λόγος πιστεύω προφανής:όσο περισσότερο σουτάρει μια ομάδα,τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να δεί την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας,σε κάποιο απο αυτά τα σούτ.
Αν και σε προηγούμενη δημοσίευση αναφέρθηκα στο γεγονός πως όλα τα σούτ δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες πιθανότητες να καταλήξουν γκόλ,σε γενικές γραμμές αποτελούν ενα σχετικά αξιόπιστο στατιστικό για το ποια ομάδα είχε και τις περισσότερες ευκαιρίες να πετύχει κάποιο τέρμα,κατα την διάρκεια ενός μάτς.

Στην παρούσα δημοσίευση,για να μπαίνω γρήγορα στο ψητό,θα εξετάσω αν υπάρχει κάποια μεταβολή στις πιθανότητες για την Νίκη,την Ισοπαλία ή της Ηττας για την γηπεδούχο ομάδα ,με βάση την αναλογία των σούτ της προς τα σούτ της φιλοξενούμενης.
Δεν θα σταθώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σούτ,αλλά σε raw numbers και για τις 2 ομάδες.

Πρίν αρχίσω ,είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι απο εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές αναρωτιέστε ,ποιος ο λόγος αυτής της δημοσίευσης για κάτι τόσο...αυτονόητο,και θα χετε δίκιο.
Σαφώς και είναι λίγο πολύ αυτονόητο ,απο την εμπειρία που έχουμε όλοι μας που παρακολουθούμε το όμορφο άθλημα που ονομάζεται ποδόσφαιρο,οτι στα παιχνίδια όπου η μία ομάδα  σουτάρει περισσότερο σε σχέση με την αντίπαλό της ,μάλλον νικάει και ποιο συχνά.
Εδώ θα προσπαθήσω να βρώ τα πόσα "περισσότερα σουτ" ,πόσα παιχνίδια κερδίζουν : ) ,άρα και τις πιθανότητες με βάση τα σούτ για τις 2 ομάδες ώστε ένα μάτς να καταλήξει σε νίκη ή ήττα της γηπεδούχου,ή ισοπαλία.

Ξεκινώντας να αναφέρω μερικά πράγματα για την μεθοδολογία :

Θα εξετάσω με βάση την αναλογία των Σουτ της Γηπεδούχου προς τα Σουτ της Φιλοξενούμενης το ποσοστό των μάτς που τελειώνουν με νίκη της Γηπεδούχου,πόσα Ισοπαλία και πόσα με νίκη της Φιλοξενούμενης.
Η μόνη συνθήκη είναι η γηπεδούχος να έχει περισσότερα σουτ απο την φιλοξενούμενη ,έστω κατά 1.
Να έχει η γηπεδούχος δλδ τα περισσότερα σουτ.Η περίπτωση που η Φιλοξενούμενη έχει τα περισσότερα σουτ,πιστεύω πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά,σε μια αλλη δημοσίευση.

Να δώσω και ενα παράδειγμα για να γίνει ποιο κατανοητό:Ας πούμε οτι η ομάδα Α στο τέλος του ματς έχει 10 σουτ,ενώ η Β Ομάδα έχει 5 σουτ .Η αναλογία των Σουτ της Γηπεδούχου προς τα Σουτ της Φιλοξενούμενης στο παραπάνω παράδειγμα είναι: Σουτ Ομαδας Α/Σουτ Ομάδας Β=10/5=2.
Άρα η αναλογία είναι 2.

Το δείγμα που θα εξετάσω αποτελείται απο 1140 ματς περίπου τω 3 τελευταίων αγωνιστικών σεζόν της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ,τα οποία τα έχω χωρίσει σε 3 κατηγορίες αναλογιών  Σουτ  Γηπεδούχου/Σουτ Φιλοξενούμενης: Απο 1 έως 1.5 ,απο 1.5 έως 2.5 και απο αναλογία μεγαλύτερη του 2.5

1.Αναλογία 1 έως 1.5

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ποσοστό των μάτς με αναλογία σουτ απο 1 έως 1.5, που τέλειωσε με Νίκη της γηπεδούχου,Ισοπαλία ή Νικη της Φιλοξενούμενης.






Όπως βλέπουμε το ποσοστό των μάτς σε αυτήν την αναλογία Σουτ της γηπεδούχου προς τα σουτ της φιλοξενούμενης που τελείωσαν με νίκη της γηπεδούχου ομάδας είναι 44,49%,το ποσοστό των ματς που τελείωσαν ισόπαλα 23.62% και το ποσοστό των μάτς που τελείωσαν με νίκη της φιλοξενούμενης 31.89%.



2.Αναλογία 1,5 έως 2.5


Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ποσοστό των μάτς με αναλογία σουτ απο 1.5 έως 2.5, που τέλειωσε με Νίκη της γηπεδούχου,Ισοπαλία ή Νικη της Φιλοξενούμενης.






Όπως βλέπουμε το ποσοστό των μάτς σε αυτήν την αναλογία Σουτ της γηπεδούχου προς τα σουτ της φιλοξενούμενης που τελείωσαν με νίκη της γηπεδούχου ομάδας είναι 52,55%,το ποσοστό των ματς που τελείωσαν ισόπαλα 24.36% και το ποσοστό των μάτς που τελείωσαν με νίκη της φιλοξενούμενης 23.08%.


3.Αναλογία μεγαλύτερη του  2.5


Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ποσοστό των μάτς με αναλογία σουτ  2.5 και πάνω, που τέλειωσε με Νίκη της γηπεδούχου,Ισοπαλία ή Νικη της Φιλοξενούμενης.








Όπως βλέπουμε το ποσοστό των μάτς σε αυτήν την αναλογία Σουτ της γηπεδούχου προς τα σουτ της φιλοξενούμενης που τελείωσαν με νίκη της γηπεδούχου ομάδας είναι 68,26%,το ποσοστό των ματς που τελείωσαν ισόπαλα 20.12% και το ποσοστό των μάτς που τελείωσαν με νίκη της φιλοξενούμενης 11.62%.


Μερικά συμπεράσματα.

Πρώτα ,πρώτα βλέπουμε πως η γηπεδούχος ομάδα αρχίζει και κερδίζει πλέον οριακά την πλειοψηφία των ματς με ποσοστό 52.55% στην 2η Κατηγορία της αναλογίας των σουτ που πραγματοποιεί σε σχέση με την φιλοξενούμενη,ενω πλέον «πειστικά» κερδίζει τα περισσότερα μάτς στην 3η κατηγορία της αναλογίας με ποσοστό 68.26%.

Ετσι ένα μάτς που για παράδειγμα η γηπεδούχος έχει πραγματοποιήσει 19 σουτ,ενώ η φιλοξενούμενη 13 και άρα αναλογία σουτ 19/13 =1,46 περίπου,ενώ εμπειρικά οι περισσότεροι θα χρίζαμε  φαβορί για την νίκη την γηπεδούχο,μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει ,καθώς σε τέτοια παιχνίδια η γηπεδούχος κερδίζει μόλις το 44.49% ,ενώ η το ποσοστό να μην κερδίσει σαφώς και υπερέχει .καθώς βρίσκεται στο 55.41%!

Μια δευτερη παρατήρηση είναι το ποσοστό της ισοπαλία και το πόσο λίγο μεταβάλλεται στις 2 πρώτες κατηγορίες.Ουσιαστικά την συντριπτική πλειοψηφία που «κερδίζει» η γηπεδούχος στο ποσοστό της στην 2η κατηγορία,το «αφαιρεί» απο την φιλοξενούμενη.


Ειδική μνεία : Τσέλσι εναντίον Γουεστ Χαμ 

Στις 29 Γενάρη του 2014 η Τσέλσι υποδέχθηκε την Γουεστ Χαμ σε ένα ματς όπου η ομάδα του Αμπράμοβιτς ήταν το απόλυτο φαβορί .Οι μπουκμέηκερς έδιναν στην γηπεδούχο ομάδα απόδοση για την νίκη στο 1.17 κατα μέσο όρο,
Η Τσέλσι στο συγκεκριμένο ματς,όπως αναμενότανε και απο τις αποδόσεις για την νίκη της, ήταν καταιγιστική...39 σουτ έναντι μόλις 1 της αντιπάλου της και κάποιος που δεν θα είχε πρόσβαση στο τελικό αποτέλεσμα ,μάλλον θα θεώρησε οτι ήταν ένα ευκολο απόγευμα για τους Λονδρέζους,με μία ακόμα νίκη στο ενεργητικό τους ...
Το ματς τελείωσε 0-0.
Το συγκεκριμένο ματς θεωρώ οτι αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ,καθώς ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη σε σχέση με την αναλογία των 39 σουτ της γηπεδούχου ,εναντι μόλις 1 της φιλοξενούμενης,απο τα 1140 μάτς του δείγματος που μελέτησα.

Για την ιστορία ,παιχνίδια με Αναλογία Σουτ μεγαλύτερη του 6 ,τελειώνουν με νίκη της γηπεδούχου με το συντριπτικό 87.50%,ενω παιχνίδια με Αναλογία Σουτ μεγαλύτερη ή ίση του 10 ,τελειώνουν με νίκη της γηπεδούχου 100%! (φυσικά εξαιρώντας το συγκεκριμένο)

Οπότε για το συγκεκριμένο παιχνίδι,μάλλον ο Μουρίνιο δικαιούται να τα βάζει με την...τύχη,καθώς η Τσέλσι στάθηκε αρκετά άτυχη


Κλείνοντας να σημειώσω μια ακόμα φορά,αν και έχει αναφερθεί στην παρούσα δημοσίευση,πως οι συγκεκριμένες αναλογίες και άρα τα ποσοστά των ματς , αφορούν τα σουτ της Γηπεδούχου προς τα σουτ της Φιλοξενούμενης,με την συνθήκη η γηπεδούχος να έχει την υπεροχή στα σουτ ,έστω και κατά 1.
Εχω την εντύπωση πως μάλλον τα πράγματα είναι διαφορετικά στα ποσοστά νίκης,ηττας,ισοπαλίας με τις αναλογίες των σούτ, όταν η φιλοξενούμενη είναι εκείνη με τα περισσότερα σουτ,αλλά αυτό είναι ενδεχομένως θέμα μιας άλλης δημοσίευσης εν καιρώ.




1 σχόλιο:

  1. Προφανώς ο αγώνας της Τσέλσι με τη Γουέστ Χαμ θεωρείται "outlier" και δεν έχει στατιστική αξία.
    Έχει πάντως ενδιαφέρον να μελετήσουμε τους αγώνες σε συνάρτηση των τελικών προσπαθειών στο ημίχρονο, και στη συνέχεια του τελικού αποτελέσματος. Για να δούμε δηλαδή κατά πόσο οι τελικές στο ημίχρονο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της έκβασης ενός αγώνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή