Σελίδες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εν τω μεταξύ στον κόσμο των Betting Syndicates



Πριν λίγο καιρό ενας 22χρονος Βρετανός με το όνομα Ντανιελ Ντομπσον,συνελήφθη στην Αυστραλία με την κατηγορία του παράνομου στοιχηματισμού στο Αυστραλιανό Οπεν του τένις.
Αυτό που έκανε ήταν οτι μετέδιδε σε συνεργάτες του μέσω ειδικου ηλεκτρονικού εξοπλισμού,δεδομένα για το ματς,με αποτελεσμα εκείνοι να στοιχηματίζουν κυρίως στο ανταλλακτηριο της Μπετφερ,έχοντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της υπόλοιπης στοιχηματικής αγορας,καθως στην ουσία προηγούνταν αρκετά δευτερόλεπτα έναντι του τηλεοπτικού σήματος.
Και αν οι υπόλοιποι μπουκμέηκερς ίσως έχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για να προφυλαχθούνε,στην ζωντανη αγορά του ανταλλακτηρίου,μόνο εμπόδιο είναι η χρονοκαθυστέρηση της τοποθέτησης του στοιχήματος και τίποτα αλλο και κάτι τέτοιο δίνει τεραστιο πλεονέκτημα,σε οποιον εχει πρόσβαση σε αυτήν την γρήγορη πληροφορία.



Ο 22χρονος  Ντανιελ Ντομπσον που συνελήφθη στο Αυστραλιανό Οπεν


Στην ουσία αυτό που έκανε ο Βρετανός ειναι το λεγόμενο courtside betting:Να στοιχηματίζει δηλαδή μέσα απο τις κερκιδες κάποιου γηπέδου,αποκτώντας έτσι το πλεονέκτημα της γρήγορης πληροφορίας.
Στην Αυστραλία κάτι τέτοιο ειναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση αρκετων ετων,ενω και σε διαφορες αλλες χωρες του κόσμου (αν και δεν ειναι παράνομο),σε διαφορα αθλητικά γεγονοτα οπως π.χ οι ιπποδρομίες ,το τεννις κτλ η κατοχη  εξοπλισμού απο κάποιον θεατή, που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να τοποθετήσει τέτοιου είδους στοιχήματα,δεν γίνεται αποδεκτή με αποτέλεσμα να  απαγορευεται στον κτοχό του,η εισοδος στον αγωνιστικό χωρο.

Αν δεν υπήρχαν μερικά ενδιαφέροντα σημεία στην ποιο πάνω ιστορία,προσωπικά η είδηση θα με άφηνε αδιάφορο.
Εξάλλου η ταχύτητα που κάποιος εχει στην κατοχή του και χρησιμοποιεί μια σημαντική πληροφορία που μπορεί να του αποφέρει χρήματα,είναι κάτι ουσιωδες απο τις οικονομικές αγορες του πλανήτη μέχρι και στον κόσμο του στοιχήματος.
Δεν βρίσκω κάτι κακό ή ανηθικο προσωπικά σε αυτό.
Αν είχατε μια πληροφορία που αφορά κάποια εταιρία και ενα σημαντικό ντιλ που μπορεί να απογειωσει την μετοχή της,θα περιμένατε να την δημοσιευσει πρώτα μια οικονομική εφημερίδα ,για να αγοράσετε μετοχές της?
Αν είχατε μια πληροφορία π.χ για εναν τραυματισμό του βασικού σεντερ φορ μιας ομάδας ,η οποία θα εβγαινε στα media σε 24ωρες και μπορούσατε να παιξετε στοίχημα δεν θα το εκμεταλευόσασταν?
Νομίζω η απάντηση ειναι δεδομένα καταφατική.

Στο παραπάνω θεμα ομως όπως ειπα τα πράγματα,ειναι λιγο ποιο ενδιαφέροντα.
Πρωτα απο όλα ο 22 χρονος Βρετανος,δεν ενεργούσε για τον εαυτό του ή για μια ομάδα ιδιωτών αλλά για μια ολόκληρη εταιρία!
Το όνομα της εταιρίας Sporting Data και ιδρυτές της εργαζόμενοι που επι πολλά χρόνια κατείχαν θέσεις κλειδιά μέσα στο ανταλλακτήριο της Betfair .


Αν κάποιος διαβάσει αναλυτικά την ανακοίνωση της εταιρίας ,θα βρεί ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την μεθοδολογία της και τον τρόπο που λειτουργεί:


Η ανακοινωση της Sporting Data (πατήστε για μεγένθηση)




H συγκεκριμένη εταιρία εκτός των άλλων ισχυρίζεται  οτι δεν ποντάρει η ίδια τα στοιχήματα και αυτό που κάνει είναι να συλλέγει real time δεδομένα και να τα παρέχει στους πελάτες της ,ώστε εκείνοι ενδεχομένως να τοποθετούν και στοιχήματα στους αγωνες για τους οποιους παρέχει δεδομένα.
Βεβαια μετα απο μια προσεχτική αναγνωση της ανακοίνωσης της εταιρίας,αλλά και των δηλώσεων του CEO της εταιρίας στην telegraph ,οπου δηλώνει οτι η εταιρία πονταρε τελικα 74.000 λιρες στον αγώνα τεννις ,οπου συνελήφθη ο εργαζόμενος της και βγήκε τελικά ζημιωμένη κατα 2.500 λιρες μαλλον ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αποκαλύπτουν οτι η συγκεκριμένη εταιρία ειναι στην ουσία και εκείνη που τοποθετεί τελικά τα στοιχήματα.

Την παραπάνω ανακοινωση προσωπικά την βρήκα ενδιαφέρουσα και γεμάτη πληροφορίες για τον βασικό  τρόπο και  δομή που επιτρέπει σε τέτοιου είδους Betting Syndicates να κερδίζουνε  ,τουλάχιστον όσο αφορά τον λαιβ στοιχηματισμό:

Στο 2) η ανακοινωση αναφέρει οτι ο courtsider στελνει την πληροφορία ,πισω στο Λονδινο οπου γίνεται η περαιτέρω αξιολόγηση της,οσο αφορα την σωστή αποδοση αλλά και το stake που τυχόν αξίζει να στοιχηματισθεί.

Στο 3) αναφέρει οτι η εταιρία χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα,μαζί με τις τυχόν διαθέσιμες πληροφορίες για να προσδιορίσει τις πραγματικές αποδόσεις του αθλητικού γεγονοτος και οταν αυτές παρεκκλίνουν απο την αγορά ,τοτε τοποθετουνται τα στοιχήματα (μαλιστα κανει αναφορά και η ίδια για "αλλα Συνδικάτα" που χρησιμοποιουν την ίδια μεθοδολογία).

Στο 5) οτι δεν τους συμφέρει σαν εταιρία και στο μοντέλο που χρησιμοποιούν για να στοιχηματίσουνε,να είναι ενα μάτς στημένο ή διεφθαρμένο.
Λογικό εφ όσον αυτό που τους δίνει το κέρδος ειναι η γρηγορη κατοχή της πληροφορίας που αφορά μια κανονική αγορά.
Σε καθε άλλη περίπτωση ,το συνδικάτο θα χασει χρήματα,αφου τα δεδομενα που το οδηγουνε να δημιουργησει τις αποδοσεις που θα ποντάρει, θα ειναι πλεον αχρηστα,μια και το ματς θα ειναι διεφθαρμένο ως προς το τελικο του αποτέλεσμα που ενδεχομένως να έρχεται σε αντίθεση ,με αυτό που δείχνουνε τα μεχρι τότε δεδομένα.

Η συνέχεια της υπόθεσης προσωπικά θεωρώ έχει ενδιαφέρων και θα την παρακολουθήσω όσο μπορω και ίσως επανέλθω με κάποια αναρτηση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως και να επέστρεφε στο μελλον το ανταλλακτήριο της Μπετφερ στην Ελλάδα,μάλλον θα έβλεπα με κάποια αυξημένη καχυποψία το λαιβ της,ειδικά οταν αυτό αφορά δημοφιλή γεγονότα με παρα πολύ μεγαλη ρευστότητα...

1 σχόλιο:

  1. Thanks για το link.
    Οντως στον στοιχηματικό κόσμο του Ην.Βασιλείου εχει γίνει ενας ψιλοχαμός με το συγκεκριμένο θέμα,καθως εχουν ασχοληθεί και μεγάλες εφημερίδες,ενώ το οτι οι ιδιοκτητες της Sporting Data ήταν και πρώην στελεχη της Betfair ,κανει ακόμα ποιο ενδιαφέρων το όλο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή