Σελίδες

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Κοκκινη Καρτα και η επιδρασή της στην μεταβολή των αποδοσεων στο Ποδοσφαιρο


Ο Ντεΐβιντ Μπέκαμ δέχεται την μοιραία για την ομάδα του κόκκινη κάρτα,που θα αποτελέσει καθοριστικό παραγοντα για το come back της Αργεντινης και τελικά την ισοφάριση του ματς,στην φάση των 16 του Μουντιάλ του 1998


Στο ποδόσφαιρο υπάρχει κάτι ξεχωριστό στους κανονισμούς του σε σχέση με άλλα αθλήματα,όσο αφορά τους όρους που διαξάγεται το παιχνίδι:Υπάρχει δυνατότητα αν το αποφασίσει ο διαιτητης να αποβάλει μόνιμα κάποιον παίκτη της μιας ή της άλλης ομάδας και να δημιουργησει μόνιμο αριθμητικό μειονέκτημα στην ομάδα που ανήκε ο παίκτης που αποβληθηκε. Αν και σε άλλα αθλήματα προβλέπεται απο τους κανονισμούς η αποβολή κάποιου παίκτη,αυτήν δεν ειναι μόνιμη,αλλά ισχυεί για περιορισμένο χρονικό διαστημα και επειτα ο παικτης που δέχτηκε την ποινή επιστρέφει στο παιχνίδι,επαναφέροντας την αριθμητική ισορροπία στις ομάδες που αγωνίζονται. Αυτή η ιδιομορφία του ποδοσφαίρου,οι κόκκινες κάρτες δηλαδη,που οδηγουνε κάποια ομάδα να αγωνιστει για το υπόλοιπο του παιχνιδιου με αριθμητικό μειονέκτημα έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια τεράστια μεταβολή στις πιθανότητες που έχουν για νίκη οι δυο ομάδες.

 Η ομάδα που δεχθηκε την κοκκινη κάρτα και αγωνίζεται με αριθμητικό μειονέκτημα πλέον σκοράρει σημαντικά μικροτερο αριθμό γκολ,σε σχεση με αυτόν που αναμενότανε αρχικά,ενώ και δέχεται πλέον αυξημενο αριθμό τερμάτων σε σχέση με τον αρχικό αναμενόμενο. Σαφως κάτι τέτοιο επηρεάζει άμεσα και τις αποδόσεις στο ζωντανό στοιχημα αν κάτι τέτοιο συμβεί.
 Τo scorerate της ομάδας που δεχθηκε την κόκκινη καρτα μειώνεται αισθητά,ενω το scorerate της ομαδας που εχει την αριθμητική υπεροχή αυξάνεται,σαν συνέπεια οτι ειναι αμεσα συνδεδεμένο με τα γκολ που αναμενόταν να δεχθει πριν το ματς η ομαδα που δέχθηκε την κόκκινη κάρτα. Σαφως και το ποσο θα μειωθει ή θα αυξηθεί το scorerate της κάθε ομάδας διαφέρει απο πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα,αλλά μια καλη universal αναλογία ειναι περιπου το γινόμενο με το 0.67 όσο αφορα την μειωσή του και με το 1.80 οσο αφορα την αυξηση του,αφαιρούμενο και προστηθεμενο στο αρχικο scorerate,αντιστοιχα.

Για να γίνει καλυτερα κατανοητό ας πάρουμε ενα παράδειγμα.
 Επιλέγω εναν εικονικό αγώνα με αναμενομενο scorerate το 1.50 για την γηπεδούχο και 1.00 για την φιλοξενουμενη,χαρη της ευκολίας των υπολογισμών. Σε ενα τέτοιο ματς οι τυπικες αποδοσεις που αναμένουμε να δουμε σε μια αγορα χωρις γκανίοτα ειναι για τον 1 ,το Χ και το 2πλο αντιστοιχα:

 2.00-3.85-4.17


 Αν τωρα υποθέσουμε οτι στο πρωτο δευτερολεπτο του παιχνιδιου,η γηπεδουχος μενει με 10 παικτες τοτε τα scorerate θα μεταβληθουν ως εξής:

 Γηπεδουχος:1.5-(1.5-(1.5*0.67)) = 1.00
Φιλοξενουμενη:1.00+(1-(1*1.8))= 1.8

 Οι αποδόσεις που θα διαμορφωθουνε μόλις ανοιξει η στοιχηματικη αγορα (Ας υποθέσουμε στο αμεσως επόμενο δευτερόλεπτο) θα ειναι για τον 1,το Χ και το 2πλο αντιστοιχα:

 4.76-4.35-1.79


 Θα ειχαμε ουτε λίγο ,ουτε πολύ μια γενναια αντιστροφή των φαβορί και η γηπεδουχος ομάδα εκει που ειχε 50% πιθανότητες να κερδισει το παιχνίδι,αυτομάτως οι πιθανοτητες της μειώνονται κατα 29% και πέφτουν στο 21%,ενω αντιστοιχα οι αποδοσεις της φιλοξενουμενης «εκτοξευονται» πανω απο το 55%!
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δειτε στο γράφημα και οπτικοποιημενη αυτήν την τεράστια μεταβολή και να γίνει το μεγεθός της καλύτερα κατανοητό:








 Φυσικά τα παραπάνω νουμερα ειναι κατα προσέγγιση και αναφερονται σε μια ιδανική λαιβ αγορα και αφορα τα 2 πρωτα δευτερολεπτα του παιχνιδιου. Στον πραγματικό στοιχηματικό κόσμο,σαφως και υπάρχουν δεκάδες άλλοι παράγοντες που θα επηρρεασουν τις τελικές πιθανοτητες μετα απο μια κοκκινη καρτα και αρα τις αποδοσεις,αλλά η αναφορα σε ενα τετοιο θεμα δεν ειναι ανικειμενο της παρουσης δημοσιευσης. Ισως σε καποια επομενη δημοσιευση να γραψω και τις οποιες προσωπικες μου αποψεις ή εμπειριες πάνω σε αυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου