Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Post Game:Αξιολόγηση του ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού με την βοήθεια των SBRatings



'Έχοντας ασχοληθεί σχετικά νωρίς για τα δικά μου δεδομένα με το ντέρμπι των 2 αιωνίων ,το μεσημέρι της Παρασκευής ανάρτησα το παρακάτω tweet μεσα απο το λογαριασμό μου:





 Με τα αγωνιστικά νέα να μην είναι ξεκάθαρα μέχρι τότε για το αν παίξει ο Μπεργκ ή όχι για τον Παναθηναϊκό,θεώρησα οτι ο Σουηδός θα είναι κανονικά παρών στο ντέρμπι,οπότε η πρώτη ανάγνωση του παιχνιδιού απο την αξιολόγηση των SBRatings των ποδοσφαιριστών  απο τις 11αδες που ήταν πιθανό να παρατάξουν οι 2 προπονητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο,ήθελε τους γηπεδούχους να έχουν expected goals 1.89  ενώ τους φιλοξενούμενους στα 0.84.
Τα παραπάνω expected goals σε μια φυσιολογική έδρα της Σουπερ Λίγκα ,θα είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση του γηπεδούχου να είναι γύρω στο 1.65.
Φυσικά το ελληνικό ελ κλάσικο διαφέρει απο ενα συνηθισμένο μάτς και έτσι ο παράγοντας έδρα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση μου ,καθώς αναμένεται να είναι ποιο «καυτή» απο το συνηθισμένο.
Με αυτή την τροποποίηση τα expected goals του Ολυμπιακού αυξήθηκαν στο 1.98 ενώ του Παναθηναϊκού μειώθηκαν στα 0.77 και έτσι προέκυψε η απόδοση του 1.55 για τους γηπεδούχους.

Σε μεταγενέστερο τουιτάρισμα απο τον λογαριασμό μου στο twitter και άφου είχα πληροφορηθεί πως ο Μπεργκ τελικά δεν θα δώσει το παρών στο ντέρμπι η αξιολόγηση του παιχνιδιού με τα SBRatings πλέον χωρίς τον Σουηδό στην 11αδα ευνόησε ακόμα περισσότερο τον Ολυμπιακό ,αυξάνοντας τις πιθανότητες νίκης των Ερυθρόλευκων σto 69% περίπου ή αλλιώς απόδοση γύρω στο 1.45.


Με την ανακοίνωση των 11αδων δυστυχώς ήμουν εκτός pc και δεν μπόρεσα να τουιτάτω,οπως συνηθίζω ,το γράφημα με τις πιθανότητες του μάτς βάση της αξιολόγησης των 11αδων με τα SBRatings ,αλλά νομίζω ακόμα και μετα το παιχνίδι θα είχε ενδιαφέρων το πώς ερμήνευσε τις πιθανότητες του ελληνικού ντέρμπι,το μοντέλο που χρησιμοποιώ.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με την παρακάτω 11αδα




ενώ ο Παναθηναϊκός  με το παρακάτω σχήμα







Τα SBRatings των παραπάνω παικτών ,συνυπολογίζοντας και το αυξημένο πλεονέκτημα έδρας ,
έδιναν στον Ολυμπιακό 2,04 expected goals ενω στον Παναθηναϊκό 0,69.



Οι πιθανότητες για νίκη των ερυθρολεύκων ήταν στο 66.6% ,ενώ για τους πράσινους στο 12.05%
Αυτή η διαφοροποίηση σε σχέση με το 1.45 που είχα εκτιμήσει λόγω μη χρησιμοποίησης του Μπεργκ ,προέκυψε κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του 18 χρονου Ρετσιου στο αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού,ο οποίος και αξιολογείται εξαιρετικά χαμηλά απο τα SBRatings λογω του νεαρού της ηλικίας αλλά και έλλειψης επαρκών data.

Παρακάτω τα γραφήματα με τις πιθανότητες των αποτελεσμάτων του ματς σύμφωνα με την αξιολόγηση των 11αδων με τα SBRatings μαζί με τα 4 ποιο πιθανά σκορ:







Πιθανότητες σκορ




Στο 2ο γράφημα βλέπουμε οτι τα 2 ποιο πιθανά σκόρ με βάση τα ratings των ποδοσφαιριστών ήταν τα 2-0 κ 1-0 με μικρή διαφορά το ενα απο το άλλο,ενώ το 1-1 ακολουθούσε 3ο.
Η νίκη των γηπεδούχων με 3-0 είχε μόλις 9,20% πιθανότητα σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου