Ομως πως ακριβως θα κινηθουνε οι αποδοσεις σε αυτο το τελευταίο τεταρτο και το σημαντικότερο, ποιοι παραγοντες επηρεάζουν τις τελικές αποδοσεις που βρισκουμε για αυτήν την περιοδο?
Ξεκινάω αναφέροντας οτι πρωτα απ ολα το τελευταίο 15λεπτο ειναι πλασματικό,καθως αν υπολογίσουμε και ενανα μεσο όρο 3 λεπτων στις καθυστερήσεις,τοτε το τελευταίο 15 λεπτο ενος ποδοσφαιρικού παιχνιδιου ,γινεται στην ουσία 18 λεπτο.
Με αυτό το δεδομένο σαν ενα γενικό κανόνα ,οι υπόλοιποι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδοσεις στο τελευταιο 15λεπτο ενος ματς ειναι οι εξής:
1)Το score rate της κάθε ομάδας
2)Ο χρόνος παιχνιδιού
3)Ο αριθμός τερμάτων που εχει σημειώσει η καθε ομαδα μεχρι και εκεινη την χρονική στιγμή στο ματς
Ας εφαρμόσουμε τα παραπάνω π.χ σε ενα μεσο ματς της Μπουντεσλιγκα για την περιοδο 2012-2013,για να εχουμε και την συνολικη εικόνα ενος πρωταθλήματος που εχει ολοκληρωθει.
Παμε στο 1) που ειναι το score rate:
Μια μεση ομαδα της Μπουντεσλιγκα εντος εδρας περισυ σκοραρε κατα μεσο όρο 1.60 γκολ,ενω μια μέση φιλοξενουμενη,σκοραρε κατα μεσο όρο 1.35.
Αν παιζανε αυτες οι 2 ομάδες λοιπον με score rate για την γηπεδουχο 1.60 και την φιλοξενουμενη στο 1.35,θα αναμέναμε ενα μάτς με συνολικά 2,95 γκολ .
Στις πιθανότητες του αντερ 0,5 και οβερ 0.5 γκολ,κατι τετοιο πριν την έναρξη του ματς,θα αποτυπονταν ώς εξης:
Οι παραπάνω πιθανότητες μεταφράζονται σαν αποδοσεις ως εξης:
Οπως βλέπουμε απο τις παραπάνω εικονες η απόδοση για να μπει τουλάχιστον 1 γκολ πριν το ματς,σε ενα παιχνιδι με το μεσο scorerate της Μπουντεσλιγκα για την περισυνη περίοδο,είναι 1.06.
Παμε στο 2) που ειναι ο χρόνος του παιχνιδιου και συγκεριμένα π.χ το τελευταίο 10 λεπτο.Για τις παραπάνω ομάδες με τον συγκεκριμενο σκοραρισμα αναμένουμε ,εφ οσον το σκορ ειναι 0-0 στο 80',τις εξής πιθανοτητες για το αντερ 2.5/οβερ 2.5:
Οι παραπάνω πιθανότητες μεταφράζονται στις εξής αποδοσεις:
Εννοείται πως όσο ο χρόνος του παιχνιδιου περνάει και πλησιάζουμε προς το τέλος του,οι παραπάνω αποδοσεις μεταβάλονται λεπτο με λεπτο ,αυξάνοντας τις πιθανότητες του αντερ 0.5 και αρα μειώνεται η αποδοση του,ενω το ακριβώς αντίθετο συμβαινει με τις αποδοσεις του οβερ 0.5.,οπου καθε λεπτο που περναει προς την ολοκλήτωση του παιχνιδιου εχει και αποτέλεσμα την αυξηση των αποδόσεων για αυτό το γεγονος.
Τέλος πάμε στο 3) που δεν ειναι αλλο απο το υπάρχων σκορ του παιχνιδιου στην συγκεκριμενη χρονική στιγμή.
Τα γκολ στο ποδοσφαιρο δεν ειναι ανεξάρτητα.
Επηρεάζονται άμεσα απο το πόσα γκολ εχουν σημειωθει μεχρι στιγμής στο ματς.
Ετσι οταν το σκορ ειναι π.χ 1-1 αναμένουμε να δούμε ελαφρως μεγαλύτερες πιθανότητες οσο αφορα το αντερ 1.5,απ οτι θα βλέπαμε για το αντερ 0.5 αν το σκορ ηταν στο 0-0.
Ετσι ας υποθέσουμε οτι ο αγωνας του παραδείγματος ειναι 1-1 στο 80'.
Τότε οι πιθανότητες του αντερ 1,5/οβερ 1,5 θα ειναι οι εξής:
Ενώ οι αποδοσεις που προκύπτουν απο τις παραπάνω πιθανότητες ειναι:
Οπως βλέπουμε η απόδοση για το αντερ 1.5 οταν το σκορ ειναι 1-1 πεφτει ελαφρως στο 1.76 ,ενω η αποδοση για το αντερ 0,5 οταν το σκορ ειναι 0-0 βρίσκεται στο 1.81.
Η εξαρτηση του scorerate καθε ομαδας απο τα συνολικά γκολ που εχουν σημειωθεί μέχρι στιγμης στο ματς ειναι και ενδεχομένως μια καλή εξηγηση για ποιο λόγο τελικά στην Μπουντεσλιγκα ,τα γκολ στο τελευταιο 15λεπτο δεν παρουσιαζουν κάποια ιδιαιτερη αυξηση σε σχεση με τις υπόλοιπες περιοδους του αγωνα,πράγμα που συμβαινει σε πρωταθλήματα με αρκετα μικροτερο αριθμό total goals(σχετικα με το προηγουμενο εδω:http://shadowbetcaster.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html ):
Οι πιθανότητες να εχουνε σημειωθει τερματα πριν το 75΄στην Μπουντεσλιγκα,λογω του αρχικου μεγαλυτερου αριθμου των total goals ειναι αυξημένη και αρα το score rate των ομάδων επηρεάζεται αρνητικά στο τελευταίο 15λεπτο του παιχνιδιου σε μεγαλύτερο αθμό,σε σχεση με αλλα πρωταθλήματα με λιγοτερα total goals,που ενδεχομένως ειτε να εχουνε σημειωθει λιγα ή και καθόλου τερματα.
Σιγουρα οι παραπάνω πιθανότητες διαφερουν απο πρωτάθλημα σε πρωταθλημα,αλλά και σαφως επηρεάζονται απο την εικονα του παιχνιδιου εντος γηπεδου ή τις καιρικες συνθηκες ή το κινητρο και το βαθμό ρισκου της καθε ομαδας.
Σε καθε περιπτωση ομως δεν πρόκειται να βλέπατε μεγαλες διαφορες στις αποδοσεις/πιθανοτητες π.χ σε ενα περισυνο ματς της Μπουντεσλιγκα με αυτά τα αναμενομενα scorerate για τις 2 ομαδες,εκτός και αν υπάρχει κάτι «πονηρό» στο ματς,οπότε εκει αλλάζουνε τα δεδομένα ;)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου