Σελίδες

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Μάντσεστερ Σίτυ - Λίβερπουλ:Πως θα κινηθούνε οι αποδόσεις στο live?

Μεγάλο ματς σήμερα για την Πρέμιερ Λιγκ ,μεταξύ 2 ομάδων σε εξαιρετική κατασταση αλλά και με εξαιρετικό υλικό.
Παμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως θα κινηθουνε οι αποδοσεις στο live του σημερινού αγώνα ,ανάλογα με την διακύμανση του σκόρ,βοηθόντας έτσι θελω να πιστευω όσους εχουνε σκοπό να στοιχηματίσουνε ζωντανά,να έχουνε μια ιδέα στο τί πρέπει να περιμένουν απο μια «κανονική» αγορά σε εξέλιξη και ανάλογα να εντοπίσουνε τυχόν ευκαιρίες στις αποδόσεις που μπορεί να προκύψουν απο κάποιο overreaction της αγορας με βάση την εικόνα του αγώνα,μια και το σημερινό ματς αποτελεί τον ορισμό του public bet στο λαιβ,λογω απουσίας αγωνιστικης δράσης σε κάποιο απο τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα και συνήθως στα public bets πολλες φορες οι αποδοσεις οδηγουνται εκτός ορίων,για καποια διαστηματα αναλογα με την εικόνα του ματς.

Την στιγμή που γράφονται αυτες οι γραμμές η εικόνα της αγοράς για το συγκεκριμένο ματς ειναι η εξης (και δεν πιστευω να αλλάξει ιδιαιτερα πλην κάποιου σημαντικού αγωνιστικού νεου):
Πλεονέκτημα με 0.70 γκολ στην γηπεδούχο και αναμενόμενα συνολικα γκολ στο 3.10.
Αυτο εχει σαναποτέλεσμα οτι η αγορα θεωρει οτι τα γκολ που αναμενονται για τις 2 ομάδες ειναι:

Μαντσεστερ Σιτυ: 1,90
Λιβερπουλ: 1,20

Εχοντας κρατήσει τα παραπάνω αναμενόμενα γκολ για την κάθε ομάδα ,χωρίζω τον αγωνα σε 6 περιόδους των 15' λεπτων και ανάλογα με την διακυμανση του σκορ στο 0-0 ή στο +-1 γκολ για την καθε ομάδα παραθέτω 2 ειδη πινακων:ο 1ος αφορά τις αποδοσεις σε μια αγορα με 0% γκανιοτα και αρα τις fair και ο 2ος αφορά τις αποδοσεις που αναμενω να δω σε ενα μπουκμεηκερ που στο λαιβ εφαρμοζει 7% γκανιοτα ,οπως π.χ η πολυ δημοφιλής στην χώρα μας bet 365.

Για σκορ λοιπόν 0-0 έχουμε τα παρακάτω (πατηστε στην εικονα για μεγενθυση):






Για σκορ  1-0 υπέρ της Μαντσεστερ Σίτυ έχουμε τα παρακάτω (πατηστε στην εικονα για μεγενθυση):




Για σκορ  1-0 υπέρ της Λιβερπουλ έχουμε τα παρακάτω (πατηστε στην εικονα για μεγενθυση):






Σαφως οι παραπάνω πίνακες ενδεχομένως να μην ειναι ακριβείς 100% αλλά με τα παραπάνω αναμενόμενα γκολ για τις 2 ομάδες ,περιπου εκει αναμένω να κινηθουνε οι αποδοσεις με ενα +-2% στις πιθανοτητες.

Πως μπορουνε να αποτελέσουνε οι παραπάνω πινακες ενα χρησιμο εργαλείο στο live.

Νομιζω ,εστω και με ενα +-2% στις πιθανότητες ,το να γνωρίζει κάποιος και να εχει μια γενικη εικόνα για το που πρεπει να ειναι οι κανονικές αποδοσεις ειναι κατι που για μενα αποτελει ακρογωνιαιο λιθο για καποιον που παίζει λαιβ στοιχημα.
Πρακτικά ας πάρουμε ενα παράδειγμα και ας πουμε οτι η Λιβερπουλ προηγείται στο 30΄με 0-1.
Ας πουμε οτι το γκολ ηταν κοντρα στην ροη του ματς και η Σιτυ πιέζει αρκετά για την ισοφάριση.
Ενδεχομένως λόγω του οτι το ματς ειναι public bet και αναμενεται να συγκεντρωσει αρκετα μεγάλο τζιρο,αντι να δουμε αποδοση γυρω στο 2.00 για την Λιβερπουλ,συμφωνα με τον σχετικό πινακα,βλεπουμεοτι η φιλοξενούμενη βρίσκεται στο 2.20,λογω της πεποιθησης της κοινης γνωμης οτι ηταν τυχερή και οτι η εικονα του αγωνα οδηγει σε γκολ της Σιτυ.
Πως ομως μπορει κάποιος να αξιολογήσει ποιο "πέναλτι" πρεπει να υπάρχει στην πιθανότητα νικης της Λιβερπουλ εκεινη την στιγμή?
Το 5% οσο αφορα τις πιθανότητες του 2.20 σε σχεση με τις πιθανότητες του 2.00 ,για εμενα αποτελει ενα πολυ καλο value,ανεξάρτητα στο τι συνέβη πριν το γκολ,αλλά και ποια ειναι η παρουσα εικόνα του ματς.
Ο λογος απλός:Τιποτα δεν εγγυάται στο ποδοσφαιρο οτι μια ομάδα που επαιζε σαφως καλυτερα στο πρώτο μισάωρο και ενδεχομένως να παιζει και στο λεπτο που διανύουμε στο ματς,οτι θα συνεχισει να το κάνει και μεχρι το τέλος του.
Μ αλλα λογια η προηγουμενη αγωνιστική απόδοση,δεν εγγυάται την μελλοντική και αυτό ειναι κανόνας στο ζωντανό στοιχημα.
Συνήθως στα public bets αυτην η παικτικη νοοτροπια,οτι δηλαδη οτι ειδαμε στο ματς μεχρι στιγμής, απο πλευρας αγωνιστικής απόδοσης για τις 2 ομάδες ,θα συνεχισουμε να το βλέπουμε και μεχρι το τελος του ,υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό και ειναι γεγονός οτι εστω και για μερικά λεπτα οι αποδοσεις ξεφεύγουν αρκετα απο το κανονικό.
Σιγουρα ομως τα χρήματα των παικτων που γνωρίζουν αυτην την "ανωμαλία" αργα ή γρήγορα θα διορθωσουνε αυτην την τάση,ομως πιστευω οτι και για απλους παικτες υπάρχει χωρος και χρόνος να τσιμπήσουνε μια αρκετα καλη αποδοση,μεχρι να γίνει αυτό.
Αναμονη λοιπον για το ματς,που ελπίζω να αποτελέσει και μια καλη στοιχηματικη ευκαιρια για οσους ασχοληθουνε ,πονταροντας στο λαιβ.

ΥΓ:Υποψιν πως η αναφορα του 90 λεπτου δεν περιλαμβάνει και τα λεπτα των καθυστερήσεων,που τα υπολογίζω ως 4,οπως και δεν υπολογιζονται στις αποδοσεις των παραπάνω πινάκων παραγοντες οπως κοκκινες κάρτες κτλ.
ΥΓ2:Οι παραπάνω πινακες δεν αποτελουνε εμμεση ή αμμεση προτροπή για στοιχηματισμό ,οπως και συνολικα αυτην η δημοσιευση,παρα υπάρχουνε μονο για εκπαιδευτικους λογους.

5 σχόλια:

  1. Καλή αρχή...ασχολείσαι με διαφορετικό αντικείμενο απο το δίκο μου, αλλά εξίσου απαραίτητο. Επειδή δεν γίνεται να τα προλαβαίνω όλα και να γνωρίζω τα πάντα σε ευχαριστώ για την έτοιμη γνώση που θα προσφέρεις.

    Υ.Γ σε έχω ήδη στις προτάσεις μου στο blog μου (αλλά δεν ξέρω τι είδος blog με θεωρείς-οddstats.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Betako.
      Αdded το blog σου και οταν βρω χρονο μεσα στην ημερα σιγουρα ποιο προσεκτικη αναγνωση.
      Οταν αναφερομαι σε μπλογκ προγνωστικών δεν εννοώ,μπλογκ σαν το δικο σου ή του φιλου ποιο πάνω,που προσπαθουν να δημιουργησουν κάποιο προβλεπτικο μοντέλο και να το εφαρμοσουν στην πραξη.Σαφως και γω αν δεν ειχα το χωρο που εχω σε ενα φορουμ που γραφω,ενδεχομενως να μετεφερα καποιο παιχνιδι μου εδω,εστω και ως μορφη καταγραφης.
      Αναφερομαι στα μπλογκ προγνωστικων που εχουν κατακλυσει το ελληνικο στοιχηματικο νετ,με την copy paste αισθητικη στο γραπτο λογο και νοοτροπια "γκουρου" προηγουμενων δεκαετιων,που μοιαζουν λες και υποσχονται σε ιθαγενεις καποιο μυθικο Ελ Ντοραντο,μεσα απο προγνωστικα ,με μηδενική τεκμηριωση,ανυπαρκτα ή ψευτικα ταμειο, αγνοοντας βασικες και θεμελιωδεις αρχες γυρω απο το στοιχημα.
      Θα τα λεμε σιγουρα ποιο συχνα ειτε μεσα απο το μπλογκ σου ή μεσα απο το στοιχημαονλαιν που αρθρογραφεις.
      Σ ευχαριστω και γω για τα καλα σου λογια

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα Lostre.
    Οντως πολυ καλο που υπάρχει κόσμος στο στοιχηματικο χωρο στην Ελλάδα σε αυτο το μηκος κυματος!
    Added το blog σου φυσικα και αμοιβαια η χαρα που σε βρηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου εξήγησε σε παρακαλώ αν θες πώς βγαζεις τις αποδόσεις στους πίνακες. Το χωρίζεις στα 6 αλλά μετά πως προκύπτουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To οτι επιλεγω να χωρισω το ματς σε 6 χρονικες περιοδους,γινεται για λογους καθαρα πρακτικους,για τις αναγκες της αναρτησης.
    Εννοειται οτι οι πιθανοτητες μεταβάλλονται με το χρονο και εγω προσωπικά προτιμω να εχω εικονα για το καθε λεπτο ξεχωριστα.
    Οι πιθανότητες προκυπτουν με μια παραμετροποιημενη κατανομή Πουασσον.
    Για περισσότερες βασικες πληροφοριες μπορεις να δεις εδω μια αναλυτικη παρουσιαση: ΚΑΤΑΝΟΜΗ POISSON ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ EXCEL
    Το παραπάνω ειναι μια βασικη ιδεα και πιστευω μια καλη αρχη.
    Φυσικά υπάρχουν και αλλοι παραμετροι (π.χ δεν ειναι ακριβως αναλογη η μεταβολη του αναμενομενου scorerate της καθε ομαδας σε σχεση με τον χρονο,υπάρχει κάποιο weighting στην ισοπαλία κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή