Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Υπάρχει value στο ποντάρισμα αουτσάιντερ σε early odds;







Σε προηγούμενο άρθρο στο μπλογκ είχα γράψει γιατί η τακτική του να ποντάρεις σε φαβορί με μικρές αποδόσεις μπορεί να είναι εν τέλη κερδοφόρα (τουλάχιστον την χρονιά 2013-2014 στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ) καθώς η αξία μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε απόδοση ενώ έκανα παράλληλα και μια αναφορά στο φαινόμενο Favorite Longshot bias.
Στο συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποίησα δεδομένα απο τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που αφορούσαν αποδόσεις "περίπου κλεισίματος" ας μου επιτραπεί η έκφραση,καθώς τα δεδομένα αφορούσαν τις αποδόσεις λίγο πρίν την έναρξη των αγώνων και όπως θα διαβάσατε στο άρθρο τα αποτελέσματα ήταν κάτι απο παραπάνω απο εκπληκτικά,καταρρίπτοντας έτσι ένα μύθο που θεωρείται λίγο πολύ ως δόγμα στην ελληνική  στοιχηματική νοοτροπία και θέλει τις αποδόσεις μικρές των φαβορί να μην αξίζουν τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος στοιχηματικά ,καθώς -υποτίθεται- δεν περιέχουν κάποια αξία.

Αφορμή  για την συγκεκριμένη δημοσίευση ήταν ένα μήνυμα που έλαβα απο την φόρμα επικοινωνίας του μπλογκ πριν κάμποσους μήνες που αφορούσε την δημοσίευση που αναφέρω στην προηγούμενη παράγραφο και υποσχέθηκα στον εαυτό μου αλλά και στον φίλο που επικοινώνησε μαζί μου πως όταν βρω χρόνο,θα ασχοληθώ με το ζήτημα που τέθηκε στο συγκεκριμένο μήνυμα.

Λίγο πολύ ο φίλος ισχυριζόταν το εξής και το μεταφέρω όσο ποιο επιγραμματικά μπορώ ώστε να μην κουράσω:
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσίευσης ενδεχομένως να οφείλονται στο ότι

  1. Πολύς κόσμος επέλεξε τα αουτσάιντερ όταν «άνοιξαν» οι αποδόσεις (early odds) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αξία τελικά στο φαβορί
  2. Το research που έκανα περιοριζόταν στα ποιο εμπορικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το πραγματικό «ζουμί» όσο αφορά στην αξία των αουτσάιντερ υπάρχει κυρίως στα "άγνωστα" και μικρά πρωταθλήματα.

Στο πρώτο point συμφωνώ εν μέρη.
Φυσικά και ο πολύς κόσμος έπεσε με τα μούτρα στην κόντρα της μικρής απόδοσης του φαβορί ,καθώς αυτό ακριβώς περιγράφει το φαινόμενο Favorite Longshot bias που αναφέρω στο ποστ.
Η ένστασή μου αφορά στο πολύ κρίσιμο σημείο αν αυτό έγινε στις early odds.
Εγω είμαι πεπεισμένος οτι αυτό δεν έγινε στις early odds αλλά σε late odds κατα την διάρκεια της ημέρας του μάτς .
Ο λόγος είναι πως θεωρώ οτι σε ματς με μεγάλα φαβορί και αουτσάιντερ ο μπουκμέηκερ που ανοίγει τις αποδόσεις σαν κύριο μέλημά του έχει να περιορίσει την έκθεσή του στην μεγάλη απόδοση και όχι στην μικρή του φαβορί.
Έτσι  early odds σε τέτοιου είδους ματς  δεν προσφέρουν καθόλου ελκυστικές αποδόσεις ώστε το αουτσάιντερ να πονταριστεί νωρίς.

Στο δεύτερο point διαφωνώ πλήρως.
Κατα την γνώμη μου σε τέτοιου είδους ματς με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ  (όπως και σε κάθε ματς άλλωστε) η αξία δεν έχει να κάνει με το αν το πρωτάθλημα είναι εμπορικό ή όχι.
Αξία υπάρχει απο τον τελικό του Τσαμπιονς Λιγκ μέχρι και στην Β κατηγορία του Βιετνάμ.
Και αν η Β κατηγορία του Βιετναμ αποτελεί ενδεχομένως μεγαλύτερο ρίσκο για κάποιον μπουκμέηκερ λόγω μικρού τζίρου και άρα όχι της ευρείας ροης πληροφοριών που μπορεί να απολαμβάνει σε κάποιο εμπορικό πρωτάθλημα ,τότε πολύ απλά :
  • Ανεβάζει την γκανιότα
  • Εχει σοφτ αποδόσεις που ανεβοκατεβαίνουν πολύ ευκολα
  • Περιορίζει το ποντάρισμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα

Αλλά έχω την εντύπωση οτι ξεφεύγω απο το θέμα της δημοσίευσης:)


Η γνώμη μου στα 2 ζητήματα που τέθηκαν λοιπόν είναι η παραπάνω.
Αλλά όπως έχω γράψει επανειλημμένα σε αυτό το μπλογκ μια γνώμη στο στοίχημα δεν έχει και μεγάλη αξία όσο ενδεχομένως καλά τεκμηριωμένη και αν είναι.
Στο στοίχημα το Α και το Ω είναι τα αποτελέσματα και σε αυτά δεν χωράνε προσωπικές ερμηνείες.

Έκανα λοιπόν μια έρευνα χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις και τα πρωταθλήματα που καλύπτει η bet 365.


Πήρα τυχαία απο την προηγούμενη σεζόν (απέφυγα σκόπιμα τους μήνες Απριλίο-Μαϊο λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει σε ορισμένα πρωταθλήματα) δείγματα αγώνων μέχρι να συμπληρώσω τουλάχιστον 1000 σε αρχικές αποδόσεις (early odds) φαβορί απο τουλάχιστον 1.70 και κάτω.
Οι αγώνες αφορούσαν εντός έδρας αναμετρήσεις (για οικονομία χρόνου στο υπολογιστικό φύλλο όπου μετέφερα τα δεδομένα και έκανα την κατάλληλη προεργασία όσο αφορά κυρίως τις φόρμουλες αλλά και τις μορφοποιήσεις) ,απο παιχνίδια που έγιναν ημέρα Σάββατο για να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία:
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήσα αφορούν πρωταθλήματα και κατηγορίες απο όλο τον πλανήτη:
Απο την Πρέμιερ Λιγκ μέχρι Β κατηγορία Κολομβίας ,απο χειμερινά φιλικά ομάδων που το πρωτάθλημά τους διακόπτεται ,μέχρι γυναικείο ποδόσφαιρο.
 Έπειτα αυτές τις early odds των αγώνων ,τις σύγκρινα με τις αποδόσεις κλεισίματος της εταιρίας.

Τα αποτελέσματα για αγώνες με διαφορετικό εύρος απόδοσης φαβορί ξεκινώντας απο το 1.70 και κάτω ήταν τα παρακάτω:

Σε 1044 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις φαβορί του 1.70 και κάτω σημείωσαν πτώση -0,09%
Σε 1044 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του Χ  σημείωσαν άνοδο +5,31%
Σε 1044 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του 2  σημείωσαν άνοδο +16,64% 




Σε 818 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις φαβορί του 1.60 και κάτω σημείωσαν πτώση -0,13%
Σε 818 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του Χ  σημείωσαν άνοδο +5,56%
Σε 818 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του 2  σημείωσαν άνοδο +17,55% 






Το καλύτερο το άφησα για το τέλος και αφορά το εύρος απόδοσης φαβορί 1,40 και κατώ που είναι και το τελευταίο οπου είχα ικανό αριθμό παιχνιδιών:

Σε 430 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις φαβορί του 1.40 και κάτω σημείωσαν πτώση -0,54%
Σε 430 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του Χ  σημείωσαν άνοδο +6,71%
Σε 430 αγώνες οι αρχικές αποδόσεις  του 2  σημείωσαν άνοδο +20,20% 







Τα αποτελέσματα νομίζω μιλάνε απο μόνα τους!
Οι τελικές αποδόσεις των φαβορί κινήθηκαν πτωτικά έστω και ελάχιστα, ενώ αντίθετα οι αποδόσεις της ισοπαλία αλλά κυρίως του αουτσάιντερ σημείωσαν τεράστια άνοδο ,με την τελευταία περίπτωση να ανέρχεται στο 20%!

Φυσικά αυτά τα αποτελέσματα είναι χωρίς την γκανιότα της εταιρίας,που στο συγκεκριμένο δείγμα ανέρχεται στο 9% σε σχέση με το συνηθισμένο της 6% στην αγορά του 1Χ2, αποτέλεσμα των "μη δημοφιλών" πρωταθλημάτων που περιέχει κατά πλειοψηφία το δείγμα.
Μαζί με την γκανιότα,κάποιος παίκτης που ποντάρει τυφλά αουτσάιντερ στις αρχικές αποδόσεις στην ουσία ποντάρει σε αρνητικό value που φτάνει μέχρι και το 30%!
Το νούμερο είναι σοκαριστικό!
Αντίθετα κάποιος παίκτης που ποντάρει τυφλά στο φαβορί χάνει περίπου μόνο 8% -σε σχέση με το τεράστιο 30% της περίπτωσης πονταρίσματος σε αουτσάιντερ- των χρημάτων του,στην ουσία απο την γκανιότα.


Οι ισχυρισμοί λοιπόν που ανέφερα ποιο πάνω καταρρίφθηκαν και οι 2.
Οχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο value στις early odds των αουτσάιντερ αλλά το αντίθετο.
Η εμπορικότητα του πρωταθλήματος δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτό.

Κάτι για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις :Ισως να ενοχλήσει ο όρος «τυφλά» πονταρίσματα,αλλά θυμηθείτε στη δημοσίευση Αξίζει το ποντάρισμα σε φαβορί με μικρές αποδόσεις στο στοίχημα?
οτι και εκεί χρησιμοποίησα τυφλά πονταρίσματα στα φαβορί με μοναδικό όρο να είναι η απόδοση τους μικρότερη ή ίση του 1.50.


Οπότε δεν ποντάρουμε αουτσάιντερ σε early odds;
Οχι βέβαια.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο!
Είπαμε δεν χωράνε δογματισμοί στο στοίχημα σε ζητήματα που αφορούν αποδόσεις με αξία.
Να είστε όμως προετοιμασμένοι ξέροντας οτι ο μπουκμέηκερ προστατεύεται πολύ καλά στις συγκεκριμένες αποδόσεις (και όχι άδικα εδω που τα λέμε) πετσοκόβοντας επιπλέον τις τιμές σε σχέση με τις φαβορί αποδόσεις.
Με άλλα λογια προτιμά να υπάρξει value στο φαβορί,παρα value σε μεγάλες αποδόσεις που θα το πληρώσει χρυσάφι οταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται η αγορά.

Αν πιστεύετε πάντως οτι βρήκατε  value σε μεγάλη απόδοση,το καλό για την τσέπη σας είναι να γνωρίζετε τι κάνετε γιατί μπορεί να καταλήξετε να "αγοράσετε" 30% χειρότερες αποδόσεις που ισοδυναμούν με μακροπρόθεσμο αρνητικό yield του 30%!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου