Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Στην Σουπερλίγκα δεν καταλαβαίνουν τα κομπιούτερς και τους αριθμούς



Οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην σημερινή του κατάντια και  παρακμή (αν ποτέ ήταν σε ακμή)  έχει υπεραναλυθεί  απο περισσότερο ειδικούς και μη σε σχέση με εμένα.
Το κακό με αυτές τις αναλύσεις είναι οτι προέρχονται στην συντριπτική του πλειοψηφία απο δημοσιογράφους και έτσι η αντικειμενικότητα τους αλλά κυρίως οι προθέσεις αυτών των αναλύσεων δεν είναι παρά για τα σκουπίδια.
Όμως αν αφαιρέσεις τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο καθένας απο αυτούς τους δημοσιογράφους μένουν κάποια ψήγματα αλήθειας και αντικειμενικότητας στην κριτική τους,που αν τα συνθέσεις συνολικά τότε μάλλον δημιουργείται μια ξεκάθαρη και πλέον αντικειμενική big picture που έχει να κάνει με την  άθλια εικόνα του ελληνικού ποδοσφαιρικού προϊόντος.
Σίγουρα σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις για ποιοτικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα .
Μπορούν όμως να υπάρξουν με ελάχιστα χρήματα τεράστια ποιοτικά άλματα όσο αφορά το περιτύλιγμα και αυτό μπορεί να γίνει με αναβάθμιση τόσο της ιστοσελίδας της λίγκας ,όσο και της σοβαρής παρουσίας στα social media.

Δείτε για παράδειγμα την θλιβερή παρουσία της Σουπερλίγκας στο twitter.
Λογαριασμός που δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά άθλιες υπηρεσίες ...livescore ,καθώς το μόνο που κάνει είναι να ενημερώνει τους ακολούθους του λογαριασμού για τυχόν αλλαγές στο σκόρ (πολλές φορές με καθυστέρηση) και άντε για τις κάρτες του ματς.
Κανένα σχόλιο για την ροή του ματς,κανένα σχόλιο για τυχόν ευκαιρίες/αξιοσημείωτα γεγονότα στα ματς.
Ακόμα και σε επίπεδο ενδεκάδων,η πολυπόθητη ανάρτηση  έρχεται λίγα λεπτά πριν την έναρξη του παιχνιδιού και φυσικά χωρίς κάποιο γράφημα σχετικά με την διατάξη των παικτών στο γήπεδο.
Το τελευταίο είναι που  σαν παίκτη στοιχήματος έχει και το μεγαλύτερο impact σε μένα,καθώς λόγω των ratings που χρησιμοποιώ οι 11αδες και η διάταξη των παικτών στον αγωνιστικό χώρο είναι απο τα ουσιώδη στοιχεία του στοιχηματικό μου μοντέλου.
Αλλά ας αφήσουμε απ έξω το προσωπικό μου στοιχηματικό συμφέρων.
Εξάλλου τις πληροφορίες που θέλω μπορώ να τις βρώ εύκολα και απο άλλες πηγές.
Αν το δούμε καθαρά απο την φίλαθλη  σκοπιά , αυτή η εμμονή στην  φοβία της τεχνολογίας είναι αυτοκαταστροφική όσο αφορά το προϊόν.
Η σύγκριση με πρωταθλήματα του εξωτερικού ακόμα και μικρότερου βεληνεκούς σε σχέση με το ελληνικό σε αυτόν τον τομέα είναι συντριπτικά εναντίον του.
Στο site της λίγκας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη,όσο αφορά την στατιστική real time κάλυψη των αγώνων,ενώ κάποια γενικά στατιστικά των ομάδων και των παικτών,είναι εκτός απο φτωχά όσο αφορά την ποιοτητά τους ,είναι και μάλλον «κρυμμένα»  απο τον χρήστη της ιστοσελίδας,ενώ στο επίσημο κανάλι της Σούπερ Λιγκας στο Youtube έχει να ανέβει κάποιο βίντεο εδώ και 2 χρόνια,με ποιο πρόσφατο εκείνο που αφορά τον Πανθρακικό που όχι μόνο δεν βρίσκεται ποια στα σαλόνια της Σουπερλίγκας αλλά έχει πλέον αποβληθεί και απο το πρωτάθλημα της Football League(!)ενω το κανάλι το ίδιο διαθέτει και τον ...ιλιγγιώδη αριθμό των 950 συνδρομητών.


το επίσημο κανάλι της Σουπερλίγκας στο Youtube με ποιο την ποιο πρόσφατη μεταφόρτωση βίντεο να έχει γίνει πριν 2 χρόνια 


Και αν ο Μητροπάνος συγχωρείται λόγω γενιάς και εποχής που τραγούδησε την Ρόζα να μην καταλαβαίνει τι λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί,δεν συγχωρείται και η σούπερλιγκα,καθως 20 και κάτι χρόνια μετά το τραγούδι του Μητροπάνου, δεν μοιάζει να έχει αλλάξει κάτι συνταρακτικά για την ελληνική διοργανώτρια αρχή όσο αφορά την τεχνολογικής της επάρκεια,αλλά κυρίως της συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας του εκσυγχρονισμού της που να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής.
Περισσότερο ενεργειες και κινήσεις στο πόδι για τα μάτια του κόσμου,παρά βήματα ουσίας προς τα εμπρός.

Βέβαια ενδεχομένως να ήταν και λίγο άδικο να περιορίσω την κριτική μου μόνο στην σουπερλιγκα,όσο αφορά την τεχνολογική της υστέρηση ,σε μια χώρα όπου ο λαός της έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει οποιωνδήποτε τεχνολογικό νεωτερισμό ως λιγο πολύ διαβολικό,ενώ στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό ζεί και βασιλεύει (και χωρίς κάποια αυτόβουλη,ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια μεταρρυθμισης χωρίς εξωτερική πίεση) η χαρτούρα ,η χειρόγραφη υπογραφή και η στρογγυλή σφραγίδα του κράτους,καθιστώντας θεμελιώδεις θεσμούς όπως π.χ η δικαιοσύνη πρακτικά ανενεργούς ,λόγω της βραδύτητας που αυτο το αναχρονιστικό μοντέλο γραφειοκρατίας προσφέρει.

Εξάλλου ίσως να μην συμφέρει και τις όποιες συντεχνίες η τεχνολογική εξέλιξη που να συμβαδίζει μετα διεθνή δεδομένα,είτε πρόκειται για κρατικούς υπαλλήλους,είτε για δημοσιογράφους στην περίπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όταν θα έχεις μπροστά σου τους αριθμούς ενός ματς και την ποιοτική τακτική του ανάλυση πλέον εκτός του ότι δεν θα χρειάζεσαι μεσάζοντες για την πληροφορία,θα έχεις εκπαιδεύσει αργά αλλά σταθερά τον εαυτό σου σε μια ρεαλιστική και ορθολογική προσέγγιση του ελληνικου ποδοσφαίρου,χωρίς του αυτόκλητους γκουρού του αθλήματος που πολλές φορές εξυπηρετούν την δική τους ατζέντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου