Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η στιγμή που πρέπει να φύγεις απο το παιχνίδι




Ενα blog που παρακολουθώ περιστασιακά είναι το ημερολόγιο (τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε) ενός επαγγελματία παίκτη στοιχήματος με έδρα την μακρινή Αυστραλία.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος με το όνομα Στηβ ξεκίνησε με ένα αρχικό κεφάλαιο 50Κ $ και μέσα 5 χρόνια έχοντας τζιράρει συνολικά γύρω στα 29 εκατομμύρια (!) $ και έχοντας ένα yield γύρω στο 1% αυτή τη στιγμή έχει ενα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος των 285Κ$ .
Κάνοντας μάλιστα μια σύγκριση των επενδυτικών του επιλογών,αν είχε τοποθετήσει αυτά τα 50 χιλιάδες δολάρια σε κάποιο Αμοιβαίο Κεφάλαιο με ετήσια  απόδοση 7,5% το κέρδος του συνολικά θα ήταν μόλις 27Κ$ ,ενώ αν τα άφηνε σε κάποια τράπεζα με επιτόκιο 3% το συνολικό του κέρδος  θα ήταν ακόμα χαμηλότερο στα 12,5Κ$.
Το να είσαι κερδοφόρος παίκτης στοιχήματος είναι μια πολύ καλή επένδυση!
Ο Στηβ λοιπόν υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε τώρα να αρκετά ευτυχισμένος...
Ανήκει σε εκείνη την ελάχιστη μειοψηφία που όχι μόνο έχουν κέρδος απο το στοίχημα,αλλά ζουν και απο αυτό.
Αλλά δεν είναι ακριβώς τόσο χαρούμενος.
Μάλλον είναι γεμάτος αμφιβολίες για το μέλλον του και ας μην το δείχνει ξεκάθαρα μεσα απο τα γραπτά του στο μπλογκ.
Ο λόγος είναι πως εδω και ενα χρόνο+ και σχεδόν κάθε μήνα ο Στήβ έχει ζημιές απο το στοίχημα έχοντας εξανεμίσει ενα αρκετά σεβαστό ποσό απο τα κέρδη του,που είχαν ξεπεράσει και τις 400.000 $
Ισως πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι κερδοφόρος,έχοντας χάσει αυτό που του έδινε το πλεονέκτημα απέναντι στην αγορά και αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο.
Το άλλο ενδεχόμενο είναι να βρίσκεται σε ενα κακό σερί ,το οποίο κάποια στιγμή φυσιολογικά θα σταματήσει στο μέλλον.
Αυτό που λέμε :«που θα πάει θα γυρίσει»
Άνθρωποι τυφλωμένοι απο ενα ανόητο τζογαδόρικο εγωισμό ίσως να επέλεγαν το δεύτερο ενδεχόμενο,χωρίς δεύερη σκέψη ειδικά αν κέρδισαν χρήματα απο το στοίχημα στο παρελθόν.

Απο την άλλη άνθρωποι σαν τον Στηβ που έχουν κερδίσει την αγορά κάποια στιγμή ,δεν είναι ανόητοι για να σκεφτούν έτσι.
Ξέρουν οτι το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι όπου η «φυσική επιλογή» λειτουργεί εκει το ίδιο καλά με την υπόλοιπη φύση.
Κερδίζεις μόνο όταν είσαι καλύτερος απο όλους εκείνους που συνθέτουν την στοιχηματική αγορά,σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται.

Ακόμα και αν έχεις σήμερα κάποιο πλεονέκτημα τίποτα δεν σου εγγυάται οτι θα το έχεις για πάντα.
Είναι μάλιστα τέτοιος ο ρυθμός που εξελίσσεται η αγορά ,που αυτό το πλεονέκτημα που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης να είναι αρκετά βραχύβιο.
Όσο σημαντικό είναι να κάνεις exploit όσο ποιο επιθετικά μπορείς το πλεονέκτημά σου,αλλό τόσο σημαντικό είναι να ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις απο το παιχνίδι γιατί πλέον αυτό που κάποτε σου έδινε το πλεονέκτημα είναι πλέον ξεπερασμένο.

Ετσι ο Στήβ που γνωρίζει οτι ίσως πλησιάζει η στιγμή "να φύγει απο το παιχνίδι" μετατρέπεται σιγα σιγα σε επιχειρηματία.
Πλέον στο μπλογκ του υπάρχουν αρκετά affiliates,έχει ξεκινήσει εδω και ενα χρόνο συνδρομητική tipping service ενω προετοιμάζει και κάποιο betting software για να λανσάρει στο μέλλον.

Το να μπορέσει κάποιος παίκτης να κάνει ένα τέτοιο βήμα ,ειδικά αν ήταν κερδοφόρος στο παρελθόν
για μένα αποτελεί ενα τεράστιο άθλο που ούτε κάν μπορώ να διανοηθώ το αρνητικό ψυχολογικό impact που μπορεί να του επιφέρει.
Σίγουρα όμως αποτελεί και την πιο σοφή κίνηση όταν οι συνθήκες έχουν αλλάξει και κάτι τέτοιο προϋποθέτει εκτός απο ρεαλισμό,να γνωρίζει φυσικά και τους κανόνες του παιχνιδιού .

Το να σταματάς την κατάλληλη στιγμή είναι κέρδος και μάλιστα το ίδιο σημαντικό απο το κέρδος που επιζητεί κάποιος πάικτης όταν παίζει στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου