Σελίδες

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η αποδοτικότητα στο στοίχημα των ομάδων της ελληνικής Σούπερ Λιγκ για την φετινή σεζόν



Στην ανάρτηση  θα παρουσιάσω την κερδοφορία ή την ζημιά που θα είχε κάποιος παίκτης αν  επέλεγε να ποντάρει στα τυφλά στο στοίχημα τις ομάδες της ελληνικής Σουπερ Λιγκ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.
Οι αγώνες αφορούν τόσο τα εντός όσο και τα εκτός έδρας ματς.
Οι αποδόσεις που χρησιμοποιώ είναι οι αποδόσεις της Pinnacle και αφορούν τις closing lines,δηλαδή τις τελικές αποδόσεις της εταιρίας πριν την έναρξη των αγώνων.
Απο την παρουσίαση απουσιάζει η 30η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και αυτό έχει να κάνει με τον προσωπικό μου ελεύθερο χρόνο που είχα για να επεξεργαστώ τα δεδομένα αλλά και να συντάξω αυτή την δημοσίευση που διαβάζετε και δεν θα μπορούσε να «περιμένει» εντός εισαγωγικών και την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής.
Οπότε μιλάμε για 29 αγωνιστικές αν και νομίζω οτι τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα και δεν θα επηρεάζονταν ιδιαίτερα ακόμα και αν συμπεριλάμβανα την τελευταία αγωνιστική.
Επίσης Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υπολογίζονται με 28 ματς λογω της διακοπής στο μεταξύ τους παιχνίδι,καθώς στοιχηματικά θεωρείται ως μη γενόμενο.

Τα στοιχηματικά limit up και limit down των ομάδων στην Σουπερ Λιγκ

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε το yield % εάν ποντάραμε στα εντός και εκτός έδρας ματς της κάθε ομάδας της ελληνικής σουπερ λίγκα (καντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος) :






Η καλύτερη στοιχηματική «μετοχή» ήταν by far ο Παοκ,καθώς η απόδοση του  ήταν στο απίστευτο 41.72% επι του τζίρου .
Ατρόμητος και Παναιτωλικός με τα 26.31% και 24.34% yield αποδείχθηκαν φέτος εξαιρετικά χαρτιά,ενω την τριάδα των κερδοφόρων ομάδων κλείνουν ο Αρης,ο Ολυμπιακος και ο Πανιώνιος με 10.69%,7.04% και 3.69% yield αντίστοιχα

Οι υπόλοιπες ομάδες κρατήθηκαν σε αρνητικές αποδόσεις με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις να είναι του Αστέρα Τρίπολης ,του Απόλλωνα Σμύρνης και του Λεβαδειακού με -60.00%,-59.59%,-47.28% yield αντίστοιχα.

Με τυφλά πονταρίσματα των 50€

Στο παρακάτω γράφημα θα δούμε ποιό θα ήταν το αντίκτυπο στην τσέπη του παίχτη στο τέλος της σεζόν αν έπαιζε στα τυφλά  τις ομάδες της Σουπερ Λιγκ με 50€ ποντάρισμα σε κάθε αγωνιστική(καντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος):





Οπως είναι φυσικό το κέρδος και η ζημιά συμβαδίζει με το yield και έτσι αν κάποιος εμπιστευόταν τον Παοκ και τον πόνταρε σε κάθε ματς με 50ευρω την φορά,αυτή την στιγμή θα ήταν πλουσιότερος κατα 605 ευρώ,ενω αντίθετα αν κάποιος έκανε το ίδιο για τον Αστέρα Τρίπολης θα είχε χασούρα 870,5 ευρώ.
Συνολικά όλος ο πίνακας των ομάδων της Σουπερ Λιγκ έγραψε συνολική ζημιά 2.581 ευρώ με το παραπάνω stake των 50ευρω και αυτό σε εναν μπουκμέηκερ όπως η Pinnacle.Δεν θα ηθελα να φανταστώ το τι ζημιά θα υπήρχε σε μπουκμέηκερς με χειρότερες αποδόσεις.

Προβλέποντας στην τύχη χωρίς value odds 

Σε προηγούμενη δημοσίευση στο blog είχα γράψει πως ο οποιοσδήποτε λίγο πολύ μπορεί να είναι κερδοφόρος στο παιχνίδι του αρκεί να επιλέγει αποδόσεις μεγαλύτερες απο τις τελικές αποδόσεις της αγοράς.
Με αυτή τη δημοσίευση νομίζω οτι είναι προφανές οτι στην περίπτωση της φετινής Σουπερ Λιγκ δεν θα χρειαζόταν καν value για να είναι κάποιος πετυχημένος στις προβλέψεις του στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 37,5% καθώς υπήρχαν 6 απο τις 16 ομάδες με θετικό πρόσημο κέρδους.
Το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να επιλέξει μια ομάδα απο τις 16 και να την ακολουθήσει όλη την σεζόν και να έχει 37,5% πιθανότητα να είναι κάποια απο τις κερδοφόρες ομάδες.
Μάλιστα αν επέλεγε τον Παοκ με 6,25% πιθανότητα (1 στις 16 ) ,τότε θα μπορούσε να υπερηφανεύεται στους γνωστούς και φίλους του οτι έχει μετατραπεί σε στοιχηματικό γκουρού.
Αλλά δεν πρέπει να μπερδεύουμε το survivorship bias με την ικανότητα στο στοίχημα.
Οπότε προσοχή στους τίπστερς που ακολουθείτε τυφλά ή και στο παιχνίδι που επιλέγετε οι ίδιοι.
Μια καλή στοιχηματική χρονια π.χ στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να σημαίνει αρκετά , μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου